Tukisäätiön kummipelaajat

Jokainen nuori jääkiekkoilijan alku tarvitsee erilaista tukea ja opastusta harrastuksessaan kuin myös mahdollisessa tulevassa ammatissaan. Tukea saa seuroilta, valmentajilta, vanhemmilta ja myös ulkopuolisilta, vaikka viimeksi mainittuja löytyy monenlaisia eikä välttämättä aina niin kovin osaavia ja kokemukseltaan erilaisia ja erilaisen taustan omaavia. Kaikki tuki on tarpeen sekä taloudellinen että muu tuki, kumpaakaan väheksymättä.

Peliuransa lopettanee jääkiekkoilijat ovat käyneet saman tien nuoresta juniorista aina kansalliselle ja kansainvälisellle huipulle asti kokien sen matkan ylä- ja alamäet omakohtaisesti myötä- ja vastoinkäymisineen, loukkaantumisineen ja menestyksineen. Kaikki ovat jättäneet jälkensä ja myös opettaneet suhtautumaan niihin monella eri tavalla. Henkilökohtaiset kokemukset ovat varmasti olleet parasta mahdollista oppia ja tapoja suhtautua jääkiekkoon ja siihen liittyviin moniin eri vaiheisiin.

Parempaa tapaa kohdata näitä asioita ei varmasti ole kenelläkään muulla. Loppujen lopuksi itsestä riippuu se, mitä jatkossa seuraa eri vaiheissa. On niin helppoa antaa hyviä neuvoja, kun päätös ei sittenkään kohdistu itseen, vaan toiseen ja varsinkin nuoreen, joka kuitenkin sitä apua tarvitsee. Menestys ruokkii itse itseään, mutta siinäkin on omat vaaransa. Tappiot, epäonnistumiset sekö erityisesti sairaudet ja loukkaantumiset ovat niitä vaikeimpia käsiteltäviä asioita.

Urheilullinen puolikin vaatii oman osansa erityisesti siinä tehtävät päätökset miten pitkälle ja millä tavalla mennään urheilun ehdoilla ja mitä tapahtuu ellei siinä päästäkään tavoitteisiin. Tässä suhteessa vain uransa lopettaneet, entisillä pelaajilla on niitä omakohtaisia kokemuksia ja niihin suhtautumisessa on annettavaa, mitä ei mistään kirjoista ja kansista koskaan opi eikä saa sitä todellista tunnetta esille.

Tukisäätiön ja Liiga-Alumnin kanssa on myös perustettu kokonaan vapaaehtoisuuteen ja toimintatavoiltaan vapaa Kummipelaaja organisaatio, minkä puitteissa esim. avustusten yhteydessä on mahdollista saada nuorelle oma alumnikummi, jonka kanssa voi haluamallaan tavalla keskustella kaikista jääkiekon harrastamiseen ja pelaamiseen liittyvistä asioista sekä myönteisistä että kielteisistä erityisesti nuoriin jääkiekkoilijoihin liittyviä.

Alumnikummipelaajat tulevat omalla kokemuksellaan ja tuellaan antamaan tälläkin tavalla oman panoksensa suomalaisen jääkiekon kehittämiseen ja lajin harrastuksen lisäämiseen.

Lisätietoja antaa säätiön asiamies Matti Porvari tai allekirjoittanut hallituksen puheenjohtaja.

Juha Rantasila